Apr. 25, 2019

A lelassulás értéke

 
 Mai rohanó világunkban, az örökös versenyben, hajtásban elveszíted a kapcsolatot saját belső ritmusoddal. Célra tartasz, rohansz megvalósítani. Más dolgokat halogatsz, majd kapkodva, erőfeszítéssel és utolsó erőddel ezeket az ügyeket is próbálod, igyekszel megoldani, befejezni. Pedig valójában csak az idő nyomását, stresszét próbálod lerázni magadról.
Ez nem éppen az örömteli, eredményes, befejezett megoldás. Valószínűleg több kört futsz, úgy érzed, soha nincs vége ördögi körben vagy.
Mi történne, ha lelassulnál? Ha először magadra figyelnél? Mi válna fontossá a számodra abban a pillanatban? Mi kerülne figyelmed fókuszába?
A lelassulás lecsendesíti az elméd, érzékelésed tisztábbá válik. Más lehetőségeket és megoldásokat látsz meg, a megfelelő helyen, a megfelelő időben, hatékonyan kezdesz el működni. Intuitívabban, nyitottabban reagálsz a lehetőségekre, vagy kezdeményezel új dolgokat. Nyugodt és kiegyensúlyozott vagy, ez a jelenben tart. Észreveszed a legapróbb lépést is, és sikerként könyveled el. Ez növeli az önbizalmad, így egyre bátrabban hallgatsz a belső hangra a külső sürgető szülői hang helyett.
Mit mond a szüli hang?
Siess! Haladjunk már. Ezt még meg kell csinálnod.Nincs elég időnk erre. Befejezted már? Mikor lesz már készen? Már megint késében vagyunk. Majd akkor lazíthatsz, ha...
Mit mond a belső hangod?
Van elég időd... magadra, örömre, szeretetre, játékra, a szükségleteidre. Élvezheted a pillanatot. A megfelelő pillanatban a legjobbat teszed, és ez a leghatékonyabb lépésed. Kérhetsz hozzá segítséget, támogatást. Így még több időd jut szabadon lélegezni, és azt tenni, amit szeretsz.
El tudod engedni az elvárásoknak való megfelelést. Független, egyenrangú, életfeladatokat megoldani tudó, kiteljesedett emberré válsz.
 
Mona Nemeth